Passiefwoning te Raar, Meerssen

Nieuwbouw passiefwoning te Raar, Meerssen

Het betreft hier de nieuwbouw van een ‘passieve levensloop-bestendige woning’. De woning is qua elektra zelfvoorzienend door de op het achterterrein aanwezige zonnepanelen en aanwezige accu in de kelder. Verwarming vindt plaats via een warmtepomp en de in de woonkamer en slaapkamer aanwezige hout- en pellet-kachels. De toegepaste materialen zijn veelal natuurlijk en voor een deel afkomstig uit de directe omgeving. De binnenwanden zijn voor een groot deel opgetrokken uit Kunradersteen. De toegepaste bakstenen in de buitengevels alsmede ten behoeve van de gewelfde kelders zijn vervaardigd van de op de bouwplaats ontgraven klei.

Gezien de relatief beperkte oppervlakte van het toegestane bouwvlak ter plaatse van het perceel is de woning voorzien van een lift welke alle verdieping bereikbaar maakt en dus levensloop-bestendig maakt.

De kelder aan de voorzijde van het pand is uitgevoerd met authentieke gewelven, compleet met wijnproeflokaal t.b.v. de wijn van de op eigen perceel te verbouwen wijndruiven. Aan de achterzijde van de kelder een binnenzwembad met deels glazen dak welke in de zomerperiode geopend kan worden en dan ook bereikbaar is vanuit de tuin. Ter plaatse van de begane grond een ruime entreehal, toilet, woonkamer, keuken, bijkeuken en twee slaapkamers met elk een natte cel. Aan de achterzijde een ruim (deels overdekt) terras welk esthetisch een verlenging is van de woonkamer/keuken. Aan de rechter-achterzijde een hoger gelegen terras als zijnde zonneterras en van waar men een riant uitzicht heeft over het achtergelegen dal.

Ter plaatse van de verdiepingen twee slaapkamers, werkkamer, badkamer en diverse bergruimten. Aan de achterzijde van de 1ste verdieping een dakterras over de volle breedte van het pand van waar eveneens uitzicht over het achtergelegen dal.